Ahşabın dünyasına hoş geldiniz, umarım yaptıklarım hoşunuza
gider...


22 Eylül 2008 Pazartesi

Fatı'nın Çerçevesi


Çocukluğumda saten,ipek ve opel kumaşlar verevden 1-2 cm eninde uzunca kesilir, yıkanır, ütülenir ve istenilen ebatlarda gül şekilleri yapılırdı..O dönemde konfeksiyon giyim seyrek olduğu için elbiselerin tamamına yakını terzilere diktirilir veya evlerde dikilirdi. Gelin olacak kızlara 4-5 takım elbise dikilmeli ve aynı zamanda bu elbiselerçok güzel ve modelli olmalıydı. İşte ben yukarıda tarif ettiğim o güzel gülleri bu elbiselerin üzerinde görürdüm.
Şimdilerde ise ipek kordelalar aldı o gül yapılan satenlerin, ipeklerin, opellerin yerini. Düşünüyorumda ne kadar da kolaylaştı bu el işleri öyle değil mi?Bugün, her ailede mutluka kordela işi, bohça, masa örtüsü, duvar panosu, vs.. görüyorum. Beğeniyle izlediğim bu kordela işini öyle bir yerde kullanmalıydım ki hem bana zevk versin aynı zamanda beni anlatsın. Ve nihayet aradığımı buldum, ahşap işleriyle uğraştığım için elimde olan ahşap çerçeveyi kullanabilirdim, öyle de yaptım.
Çerçeveyi once siyaha boyadım, sonra vernikledim, vernik kurumadan sim serptim. Siyah saten kumaştan kafamda tasarladığım motifleri çerçevenin üzerine fimo yardımıyla yapıştırdım. Hamurun görünen yerlerini siyaha boyadım, hamurun fazla kalan kısımlarınıda dibinden keserek siyaha boyadım.

Bilgi : verniklenmiş ahşaba herhangi birşey yapışmaz, yapışması
içinyapıştırılacak zemindeki verniğin kazınması gerekir ki istenilenobje yüzeye
yapışsın. Bu tekniği istediğiniz herhangi bir yüzey
içindedeneyebilirsiniz.
Sertleştirici tutkal yardımıyla kordela motiflerinin heryerini bir kaç kere tekrarlamak üzere ıslatıp kuruttum, en sonunda sprey vernik yardımıyla son halini verdim. Ben oğlumun resmini koymayı düşünüyorum, sizde sevdiklerinizin resmini koyarsınız…

4 yorum:

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Ay ne kadar güzel olmuş..

Ben zaten fotoğraf çerçevelerine hastayım..Evimde de bolca var..

Emeklerine sağlık.

Bu arada milföylü yufkalı böreğin tarifi burda canım..

http://papatya-sofrasi.blogspot.com/2008/10/milfyl-yufkal-kymal-brek.html

Sevgiler

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

link düzgün çıkmadı..

blogumda tarif var ..tavsiye ederim böreği..

Fatma Dinç dedi ki...

çerçevemi beyenmen beni mutlu etti.... çünki hiç bir yerde olmayan ve kimse nin yapmadığı bi çerçeve.... ipek kordeladan oluyor yardımcı olurum yapmak ister isen sevgiyle geçsin günlerin...:)

Fatma Dinç dedi ki...

Böreği muylaka yapıcam.. tamam bakarım..saol canım hoşca kal....:)